רוב האימהות לעתיד כבר בקיאות ברשימת ה’עשה’ ו’אל תעשה’ הבסיסית לתקופת ההריון: לנוח הרבה, לא לעשן ולא לשתות אלכוהול. אך שאלת ההליכים הקוסמטיים כגון בוטולינום טוקסין, עדיין נותרה פתוחה. מנגד, רופאים מיילדים ומנתחים פלסטיים סבורים באופן גורף כי לא מומלץ לנשים בהריון לקבל את זריקות הטיפול הפופולארי הזה.
רופאי נשים אינם מצהירים כי הליך בוטולינום טוקסין אינו בטוח במהלך ההריון, אלא שהוא אינו מומלץ. ההנחה הכללית לגבי הריון היא כי כל סוג של טיפול רפואי או התערבות המצדיק את הסיכונים, מותר לביצוע, אך לא קיימת כל הצדקה רפואית לביצוע הליך קוסמטי כגון בוטולינום טוקסין במהלך ההריון.
ובאשר לנשים העוברות הליך בוטולינום טוקסין לפני הכניסה להריון, לא קיימת אפשרות לדעת אם תהיה לחומר השפעה ארוכת טווח על העובר שטרם נולד.
מהו בוטולינום טוקסין?
השפעות ההליך נמשכות כשלושה עד ארבעה חודשים, אך על פי ארגון המזון והתרופות האמריקני, תופעות הלוואי עשויות לכלול כאב באזור ההזרקה, תסמינים דמויי שפעת, כאבי ראש וכאבי בטן.
בוטולינום טוקסין לעומת מראה ‘טבעי זוהר’
לכן אין כל סיבה מוצדקת לבצע הליך בוטולינום טוקסין במהלך ההריון, ואין הצדקה לבזבז כספים כאשר המראה הסופי של הגוף לאחר תשעה חודשים אינו ברור. היתרון המשמעותי של הריון הוא כי אם אישה סבלה מקמטי עור לפני הכניסה להריון, הם הולכים להשתנות ממילא בעקבות ההריון.
סיכוני בוטולינום טוקסין במהלך ההריון
אם אישה קיבלה הזרקת בוטולינום טוקסין ולאחר מכן גילתה שהיא בהריון, אין כל סבירות שיגרם נזק לתינוק. מחקרים הראו שכאשר הבוטולינום מוזרק לתוך שרירי הפנים, הכמות המשמשת לביצוע ההליך כה קטנה, שהיא אינה עוברת בכל הגוף, ולכן לא קיימת סבירות שהומר יגיע אל העובר.
יחד עם זאת, אם אישה הרה ושוקלת לקבל הליך בוטולינום טוקסין, המחסור בנתונים מדעיים מצביע על המלצה להמתין עד לאחר שהתינוק נגמל מחלב אם. למרות שלא ידוע אם בוטולינום מופרש בחלב, יש להיזהר. אין באמור כדי להצביע על כך שבוטולינום ישפיע על הפוריות או יפריע לגדילת העובר. שוב, עובדה זו עדיין לא הוכחה או הופרכה. העובדה הבטוחה היא שחומר ההזרקה נמצא באזור ההזרקה בלבד, ורק כמויות זעירות ממנו, אם בכלל, מגיעות לזרם הדם. ובכל זאת, בשל בעיות אחרות, רוב רופאי העור ממליצים לאישה שמנסה להיכנס להריון, או לאישה שכבר הרה או מיניקה, להימנע מקבלת הליך בוטולינום טוקסין שאינו נחוץ והמבוצע לשם טיפול קוסמטי בלבד. בנוסף, יש להימנע במהלך ההריון מכל טיפול הדורש פתרונות משתקי עור, היות והם עלולים לעבור לזרם הדם ולהזיק לעובר ההולך ומתפתח. לא כל טיפולי העור אסורים במהלך ההריון, אך יש פשוט להיזהר במיוחד ולוודא שכל טיפול עור מבוצע לאחר התייעצות עם רופא עור, לפני קבלת ההחלטה. והכי חשוב, יש לבחור רופא אמין ובטוח. רופא העור צריך להיות מסוגל לענות על השאלות ולהציע אפשרויות אחרות בטוחות יותר על מנת למנוע נטילת סיכונים מיותרים.