כבר לא מעט שנים מקובל לעשות שימוש בחומרים שונים במסגרת הרפואה האסתטית. לעיתים, השימוש באותם החומרים נועד לשפר את התוצאות של פעולות כירורגיות שונות אולם בפעמים רבות אחרות מדובר על חומרים שיכולים להחליף לחלוטין את הצורך בניתוח.
בשורות הבאות נסקור את ההבדלים בין שני החומרים, הדרך שבה הם פועלים על הגוף ואילו תכונות ייחודיות שלהן ניתן לנצל.
נלחמים בקמטים
תזונה לקויה, חשיפה מוגברת לשמש וחיים מלאי מתח ולחץ אשמים בהופעה מוקדמת של קמטים (לכן, מסתבר ששינוי באורח החיים יכול לסייע במניעת נזקי עור ולכל הפחות בדחייה שלהם בשנים רבות).
מנגנונים שונים
הן בוטולינום טוקסין והן סיליקון מהווים כלי להעלמת קמטים. למרות ששני חומרים אלה ניתנים בהזרקה, הרי שדרך פעולתם על הגוף שונה.
- הבוטולינום טוקסין – חומר זה, שמבוסס על רעלן שמופק בטבע על ידי חיידק אלים, נמצא בשימוש מוצלח ברפואה במשך שנים רבות. השימוש למטרות העלמת קמטים מתבסס על יכולתו לפעול על צמתי שרירים ועצבים באופן שמביא לשיתוק שרירי. כאשר בוחרים נקודות ספציפיות בפנים, לאותו שיתוק אין השפעה שלילית אלא חיובית – אותם שרירים מכווצים שגורמים לקמטים מתרפים והקמטים – נעלמים.
- סיליקון – שלא כמו הבוטולינום טוקסין, לסיליקון אין כל יכולת להשפיע על השרירים. כאן, המטרה היא לקבל חומר מילוי שמוזרק תחת הקמטים וממלא אותם. למעשה, לא מדובר על חומר מילוי כפי שמלט עשוי לשמש בבנייה. הסיליקון, שמוזרק בטיפות קטנות, מעודד יצירה של שכבת בידוד שמקיפה את מקום ההזרקה. אותה שכבת בידוד טבעית שיוצר הגוף מביאה להתיישרות הקמטים.
זמני או לתמיד
חשוב לומר שבוטולינום טוקסין משמש להחלקת קמטים שידועים בשם “קמטי הבעה”. במילים אחרות, מדובר על אלה שנוצרים כתוצאה מתזוזת שרירים למשל בחיוך, בהזעפת פנים וכדומה.
כדאי לדעת שבעולם הרפואה יש חילוקי דעות בדבר השימוש בסיליקון נגד קמטים – יש הטוענים נגדו (בשל תופעות לוואי אפשריות) ויש בעדו. נקודה נוספת שכדאי להזכיר – השימוש בסיליקון אינו מוגבל לקמטי הבעה וזאת משום שהוא לא פועל על השריר כי אם משמש כחומר מילוי.