פיסורה היא חתך קטן בסמוך לפי הטבעת הגורם לכאב רב. הפיסורה מופיעה בדרך כלל על רקע כיווץ יתר של שרירי פי הטבעת, אשר בשילוב עם הצואה הקשה גורם לשריטות כואבות ביותר.
הטיפול בפיסורה באמצעות בוטולינום טוקסין
אחד הגורמים העיקריים להיווצרות והתפתחות הפיסורה היא תהליכים איסכמיים, אשר גורמים לכאב המדובר ולהחרפת החתך. פיסורה אופיינית בעיקר באנשים עם עצירות, אשר לוחצים במהלך היציאות וכך גורמים לשריטות סביב פי הטבעת.
הטיפול בפיסורה באמצעות בוטולינום טוקסין שנוי במחלוקת, וקיימים מחקרים המראים שטיפולי הבוטולינום טוקסין יעילים בדומה לניטרוגליצרין ואפילו פחות, ועל כן קיימים רופאים אשר לא ממליצים עליהם. מנגד, מטופלים רבים מדווחים על שיפור משמעותי במצבם לאחר טיפולי הבוטולינום טוקסין, אשר הביאו להחלמה מלאה מהפיסורה תוך מספר שבועות.
למי מיועד הטיפול?
ברוב המקרים, הטיפול הזה מצליח והפיסורה עוברת אך במידה והטיפול לא צלח והפיסורה עדיין כואבת, רופאים רבים ימליצו ללכת לניתוח. בשלב זה, בין הטיפול התרופתי לניתוח ניתן לנסות טיפולי בוטולינום טוקסין, אשר יכולים לסייע לפתור את הבעיה. למרוב שבדרך כלל פיסורה אשר לא הגיבה היטב לטיפול התרופתי היא כנראה גדולה וקשה ביותר, לעתים דווקא טיפולי הבוטולינום טוקסין מספקים הצלחה ומאפשרים לחולים להגיע להחלמה מלאה.
מהלך הטיפול
לאחר סדרת זריקות אחת, ממתינים מספר שבועות בתקווה שהפחתת הלחץ מהספינקטר האנאלי תביא בסופו של דבר להחלמת הפיסורה. עם זאת, קיימים מקרים שנדרשת סדרת זריקות נוספת במידה והטיפול לא צלח.
סיכונים וסיבוכים
לאחר הזרקת הבוטולינום טוקסין, המטופלים יכולים להתלונן על מעבר גזים חופשי ללא כל יכולת לשלוט על יציאת הגזים. מצב זה אינו נעים ויכול להביך מאוד, במיוחד במפגשים חברתיים או ליד אנשים זרים. בנוסף, הרפיית הספינקטר האנאלי יכולה גם לגרום לאי שליטה על הצואה ולבריחת צואה קלה. יש לציין שסיבוכים אלה הם זמניים בלבד ולרוב אינם נשארים לטווח הארוך.
מלבד הסיבוכים שצוינו, לאחר הזרקת הבוטולינום טוקסין עלולים להופיע כאב ונפיחות באזור ההזרקה, ולשם כך מומלץ להשתמש בקרח או במשככי כאבים. כמו כן, במקרים נדירים הבוטולינום טוקסין עלול לעבור לזרם הדם ולגרום לתסמינים סיסטמיים שונים כמו הפרעות נשימה ובליעה והתכווצויות שרירים. ראו גם:בוטולינום טוקסין לטיפול בכאבים ראומטיים
בוטולינום טוקסין לשבץ מוחי